علمی پزشکی

این ویتامین‌ها و مکمل‌ها را با قهوه مصرف نکنید

سطح گردش ویتامین ب در خون افرادی که زیاد قهوه می‌نوشند پایین‌تر است و احتمالا به دفع بیشتر این ویتامین‌ از طریق کلیه‌ها برمی‌گردد. بر این اساس، دکتر بو وانگ هشدار می‌دهد که از مصرف مکمل‌های گروه ب همراه با قهوه یا چای پرهیز شود

به گزارش اول فارس به نقل از  تغذیه سالم Eating Well  بهتر است که مکمل‌ها یا دست‌کم برخی از آنها را همراه با نوشیدن قهوه مصرف نکنیم و فاصله‌ای حدود یک ساعته بین نوشیدن قهوه و مصرف مکمل‌ها درنظر بگیریم.

براساس این گزارش، کافئین، پلی‌فنول‌ها و اثر ادرارآور قهوه در جذب برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی اختلال ایجاد می‌کند. دکتر فیلیپ نگو، متخصص داروساز، تاثیر کافئین بر آهن را مثال می‌زند و تاکید می‌کند که خاصیت ادرار‌آوری قهوه باعث می‌شود آهن به‌خوبی جذب نشود. در این گزارش به پنج ویتامین و ماده معدنی اشاره شده است که کافئین بر میزان جذب آنها تاثیرگذار است.

 آهن 

آهن ​​در رشد، ترشح هورمون‌ها و عملکرد سلولی بدن نقش مهمی ایفا می‌کند. با این حال، کمبود آن یکی از شایع‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای در جهان است، به‌گونه‌ای که بسیاری از پزشکان برای جبران آن مصرف مکمل آهن را تجویز می‌کنند. اما آنچه اغلب نادیده گرفته می‌شود اثر مخرب قهوه بر جذب این ماده حیاتی است. به‌گفته دکتر بو وانگ، دکترای داروسازی، نوشیدن قهوه در کنار مکمل آهن یا حتی غلات غنی‌شده با آهن جذب این عنصر را به‌شدت کاهش می‌دهد. در یکی از مطالعات، مشخص شد که قهوه تا ۵۴ درصد از میزان جذب آهن می‌کاهد و اگر مصرف همزمان قهوه و آهن در وعده صبحانه باشد، این کاهش حتی بیشتر می‌شود.

این تداخل نه از کافئین، که از ترکیبی به نام «اسید کلروژنیک» ناشی می‌شود؛ پلی‌فنولی که در قهوه و چای به‌وفور یافت می‌شود. آلیس کیم، دکتر داروساز، هم تاکید می‌کند که این ماده مانع موثری در برابر جذب آهن غیرهم (نوعی آهن گیاهی) به شمار می‌رود. باور بر این است که پلی‌فنول‌ها ساختار و عملکرد جذب آهن در روده را مختل می‌کنند. به همین دلیل دکتر وانگ پیشنهاد می‌کند که مصرف مکمل آهن باید دست‌کم یک ساعت با نوشیدن قهوه فاصله داشته باشد و همراه با مواد حاوی ویتامین ث مانند پرتقال یا لیمو مصرف شود تا بیشتر جذب شود.

 ویتامین دی

ویتامین دی از آن دسته مواد مغذی‌ است که تامین آن از طریق رژیم غذایی چندان آسان نیست، زیرا به طور طبیعی تنها در شمار محدودی از مواد غذایی یافت می‌شود. با این حال، بدن انسان قادر است این ویتامین را با کمک نور خورشید و از طریق فرایندی زیستی، به‌ویژه در ماه‌های گرم سال یا در عرض‌های جغرافیایی دارای آفتاب کافی، تولید کند.

با این حال، دکتر آلیس کیم می‌گوید که مصرف کافئین می‌تواند این روند را مختل کند. طبق شواهد، کافئین ممکن است میزان گیرنده‌های ویتامین دی را در بدن کاهش دهد، که در نتیجه آن، سطح این ویتامین نیز پایین می‌آید. پژوهشی که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، میان مصرف زیاد کافئین و کاهش سطح ویتامین دی در خون، ارتباطی معنادار یافت، هرچند هنوز برای نتیجه‌گیری قطعی تحقیقات بیشتری لازم است. بر همین اساس، دکتر فیلیپ نگو توصیه می‌کند که اگر از مکمل ویتامین دی استفاده می‌کنید، آن را دست‌کم یک ساعت پیش از نوشیدن قهوه مصرف کنید. همچنین، چون این ویتامین محلول در چربی است، مصرف آن در کنار خوارکی‌هایی مانند آووکادو، تخم‌مرغ یا روغن زیتون که چربی سالم دارند، جذب آن را افزایش می‌دهد.

ویتامین‌های گروه ب

ویتامین‌های گروه ب ازجمله ب۱، ب۲، ب۷، ب۹ و ب۱۲ از ارکان اصلی سوخت‌وساز بدن به شمار می‌آیند. این ویتامین‌های محلول در آب در تولید انرژی، حفظ سلامت سیستم عصبی و ساخت سلول‌های قرمز خون نقش مهمی دارند. برخلاف ویتامین‌های محلول در چربی، بدن انسان نمی‌تواند مقادیر زیادی از ویتامین‌های گروه ب را ذخیره کند، بنابراین مازاد این ویتامین‌ها از طریق ادرار دفع می‌شوند و به همین دلیل باید به‌شکل منظم و با دوز مناسب دریافت شوند.

دکتر الیس کیم توضیح می‌دهد که اثر ادرارآور کافئین باعث افزایش دفع این ویتامین‌ها می‌شود. در واقع، مطالعات نشان داده‌اند سطح گردش ویتامین ب در خون افرادی که زیاد قهوه می‌نوشند پایین‌تر است و احتمالا به دفع بیشتر این ویتامین‌ از طریق کلیه‌ها برمی‌گردد. بر این اساس، دکتر بو وانگ هشدار می‌دهد که از مصرف مکمل‌های گروه ب همراه با قهوه یا چای پرهیز شود. او توصیه می‌کند دست‌کم میان مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین و این ویتامین‌ها یک ساعت فاصله باشد. اگرچه ویتامین‌های محلول در آب مانند ث و انواع ب را می‌توان با یا بدون غذا مصرف کرد، اما جذب آنها پس از وعده غذایی اغلب بیشتر است.

 منیزیم 

منیزیم یکی از مواد معدنی کلیدی در بدن است که در فرایندهایی مانند ساخت پروتئین، تنظیم قند خون، کنترل فشار خون و بهبود کیفیت خواب نقش حیاتی دارد. با اینکه این عنصر مفید در مواد غذایی مانند لوبیا، مغزها و ماست یافت می‌شود، بسیاری از افراد به‌واسطه رژیم غذایی ناکامل، به مقدار کافی از آن بهره‌مند نمی‌شوند. دکتر الیس کیم هشدار می‌دهد که مصرف کافئین سبب دفع منیزیم و کلسیم از طریق ادرار می‌شود، مسئله‌ای که در مصرف مداوم قهوه یا چای پررنگ‌تر هم می‌شود. به‌ویژه اگر مکمل منیزیم را برای خواب بهتر شب‌هنگام استفاده می‌کنید، بهتر است در ساعات پایانی روز کافئین مصرف نکنید، زیرا نه‌تنها خواب را مختل می‌کند، که ممکن است از اثر تسکین‌بخش منیزیم نیز بکاهد.

 کلسیم 

کلسیم مانند منیزیم تحت تاثیر خاصیت ادرارآوری قهوه است و بخشی از آن از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود. دکتر الیس کیم با اشاره به این مسئله می‌گوید که گرچه کافئین جذب کلسیم را کاهش می‌دهد، اما تاثیر دقیق و قطعی آن در سطح بالینی هنوز کاملا مشخص نیست. با این حال، پژوهشی نشان داده است که مصرف‌کنندگان کافئین تا ۷۷ درصد بیشتر از افرادی که دارونما دریافت کرده‌اند کلسیم را از طریق کلیه‌ها دفع می‌کنند. برای کاهش این اثر، افزودن شیر به قهوه می‌تواند تا حدی یاری‌رسان باشد. همچنین، دکتر کیم توصیه می‌کند مکمل‌های کلسیم را دست‌کم یک تا دو ساعت پس از نوشیدن قهوه مصرف کنید تا فرصت کافی برای جذب موثر آن باشد.

به گفته متخصصان، قهوه اگرچه می‌تواند جذب برخی مواد مغذی مانند آهن، کلسیم و ویتامین‌ها را کاهش دهد، اما با یک زمان‌بندی ساده، مثل فاصله‌گذاری یک‌ساعته میان نوشیدن قهوه و مصرف این مکمل‌ها، می‌توان این اثر را تا حد زیادی خنثی کرد.

حتی اگر گاهی این دو را همزمان مصرف کنید، بدن همچنان بخشی از مواد مغذی را جذب خواهد کرد. با این حال، باید به این نکته توجه داشت که همه افراد به مکمل نیاز ندارند. همان‌طور که دکتر نگو اشاره می‌کند، مکمل زمانی معنا دارد که چیزی در بدن کم باشد، در غیر این صورت، برای فردی که رژیم غذایی متعادل دارد و از سلامت عمومی خوبی برخوردار است ضرورتی ندارد. مشورت با پزشک و انجام آزمایش می‌تواند بهترین راه برای تشخیص نیاز واقعی به مکمل‌ها باشد.

عضو کانال تلگرام اول فارسی شوید
عضو کانال واتساپ اول فارسی شوید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا