خواص شگفت انگیز چای سیاه برای سلامتی بدن!
چای سیاه، یکی از محبوبترین نوشیدنیها در خیلی از کشورها است. به طوری که برای آن یک روز جهانی تعیین شده است.

این نوشیدنی به دلیل طعم، عطر و خاصیت آرامبخشی که دارد، در خیلی از فرهنگها از جمله در بین ایرانیها جایگاه ویژهای دارد. با این حال خیلی از افراد تصورشان از چای سیاه این است که هیچ خاصیتی ندارد. خیلی از مردم با همین تصور، این نوشیدنی را از زندگی خود حذف میکنند.
اما خوب است بدانیم این نوشیدنی با وجودِ داشتن کافئین، خیلی هم برای سلامتی مفید است. البته چای دَمی، نه چای کیسهای. هرچند زیادهروی در مصرف چای سیاه هم میتواند مضرات و عوارضی برای بعضی از افراد داشته باشد. درضمن برخلاف تصور خیلیها که فقط چای ایرانی را مفید میدانند و چایهای سیاه را کلا رد میکنند، چای خارجی اگر باکیفیت و طبیعی باشد، خواصی مشابه چای ایرانی دارد.
درواقع خواص چای سیاه به نوع و روش فرآوری آن بستگی دارد، نه فقط به محل کشت آن. چایهای ایرانی معمولاً فاقد افزودنیهای صنعتی هستند و برای همین طعم طبیعیتری دارند اما خیلی از برندهای چای خارجی تحت فرآوریهای شیمیایی قرار میگیرند و طعم و … به آنها اضافه میشود. اما چایهای خارجی که تحت فرآوری شیمیایی قرار نمیگیرند، خیلی هم خاصیت دارند.
در این گزارش به مهمترین خواص چای سیاه و البته مضرات آن میپردازیم.
بهبود سلامت قلب:
مطالعات گوناگون نشان داده که مصرف منظم چای سیاه میتواند به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک کند. این اثر، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
افزایش تمرکز:
چای سیاه حاوی میزان مناسبی از کافئین و آمینواسیدی به نام التیانین است که با تحریک مغز باعث بهبود عملکرد مغز، افزایش تمرکز، کاهش خستگی ذهنی و بهبود خلق و خو میشود.
کاهش استرس:
رخلاف قهوه، ترکیب چای سیاه باعث کاهش سطح ترشح هورمون کورتیزول (هورمون مربوط به استرس) و درنتیجه کاهش میزان استرس، اضطراب و بیقراری شدید میشود. البته به این شرط که بدنتان به چای عادت داشته باشد، در مصرف آن زیادهروی نکنید و شبها در ساعت نزدیک به خواب آن را ننوشید.
کاهش فشار خون:
یکی دیگر از خواص چای سیاه، کاهش فشار خون است. محققان در کشورهای هلند، آلمان و ایتالیا از گروهی از افراد درخواست کردند به مدت یک هفته چای سیاه بنوشند. بعد از یک هفته محققان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شرکتکنندگان را بررسی کردند. نتایج این مطالعه نشان داد مصرف چای سیاه سطح فشار خون شرکتکنندگان را کاهش داد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم:
تیافلاوینهای چای سیاه ممکن است از تکثیر سلولهای سرطان رحم جلوگیری کند. در یک مطالعه نشان داده شد افرادی که بیشتر از دو فنجان چای در روز مینوشند، ۳۰ درصد کاهش احتمال ابتلا به سرطان رحم را تجربه میکنند.
کمک به هضم غذا:
چای سیاه میتواند عملکرد دستگاه گوارش را بهبود ببخشد و برای کاهش نفخ، سوءهاضمه و مشکلات گوارشی مفید است. همچنین بعضی ترکیبات آن به رشد باکتریهای مفید در روده کمک میکنند. البته چای سیاه خاصیت اسیدی دارد و میتواند تولید اسید معده را افزایش دهد و در افرادی که معده حساس یا مشکلاتی مانند رفلاکس معده دارند، باعث سوزش و درد شود. درضمن نوشیدن چای با معده خالی ممکن است این مشکل را تشدید کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن:
چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدانهایی است که از رایکالهای آزاد خنثی میکنند. این رادیکالهای آزاد DNA را تغییر میدهند و عملکرد سلولهای نرمال را مختل میکنند. این موضوع میتواند منجر به التهاب شود و بدن را در حالت استرس قرار دهد. چای سیاه به از بین بردن رادیکالهای آزاد کمک میکند. این نوع چای سلولهای نرمال و عملکردهای بدن را به حالت اولیهی برمیگرداند و سیستم ایمنی بدن را هم تقویت میکند.
حفظ سلامت دندانها:
چای سیاه دارای ترکیبات ضد باکتریایی و ضد التهابی است که میتواند از رشد باکتریهای مضر در دهان جلوگیری کند و احتمال پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را کاهش دهد و همچنین بوی بد دهان را برطرف کند. البته به این شرط که بعد از نوشیدن آن، دهان خود را با آب خالی بشویید. چون چای سیاه ترکیباتی دارد که میتواند رنگ دندانها را بهتدریج تغییر دهد.
مضرات و عوارض جانبی مصرف زیاد چای سیاه
در کنار فواید، مصرف بیش از حد چای سیاه میتونه عوارضی هم داشته باشه:
- اختلال در جذب آهن و احتمال کمخونی
- افزایش اضطراب و بیقراری به دلیل کافئین
- مشکلات خواب در صورت مصرف دیروقت
- افزایش اسید معده و احتمال سوزش سر دل
- احتمال بروز سردرد یا میگرن در افراد حساس
- تأثیر منفی بر جذب برخی داروها
- افزایش دفع ادرار و احتمال کمآبی بدن
- لک شدن دندانها در صورت مصرف زیاد
- احتمال وابستگی به کافئین
این لیست به شما کمک میکنه تا سریعتر و راحتتر فواید و مضرات چای سیاه رو مرور کنید. البته یادتون باشه که هر کسی ممکنه واکنش متفاوتی به چای سیاه داشته باشه.