۱۶ رفتار پرخطر در دوران بارداری که به جنین آسیب می زند
مراقبت از سلامت در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه زن باردار علاوه بر خودش، مسئولیت سلامت جنین را نیز بر عهده دارد.

هرچقدر خودمراقبتی زن باردار بیشتر باشد، جنین سالمتر رشد خواهد کرد و متولد خواهد شد و هرچقدر مراقبتها کمتر باشد، آسیبهای متعددی متوجه جنین خواهد شد. آسیبهایی که گاه تا پایان عمر با او خواهند ماند و او را با انواع بیماریهای دائمی مواجه خواهند کرد. گاهی نیز رفتارهای غلط مادر در دوران بادراری منجر به سقط جنین خواهد شد.
۱۶ رفتار غلط و پرخطر
در دوران بارداری، سلامت جنین ۱۰۰ درصد به سلامت شما و بایدها و نبایدهایی که انجام میدهید، بستگی دارد. طبیعتا در این دوران باید سبک زندگی خود را کمی تغییر دهید تا آسیبی به خودتان و جنین نرسد. اگر پزشکتان توصیههای مراقبتی به شما میدهد، مو به مو آنها را انجام دهید تا هم به سلامت خودتان و جنین کمک کنید و هم کودک سالمی به دنیا بیاورید. حتی بعضی از این مراقبتها قبل از بارداری باید شروع شوند.
در این گزارش با ۱۶ رفتار پرخطر دوران بارداری که میتواند به جنین آسیب بزند، آشنا میشوید.
۱. خوددرمانی با داروهای شیمیایی یا گیاهی بدون مشورت با پزشک؛ برخی مادران باردار تصور میکنند داروهای گیاهی بیخطرند، اما مصرف بیرویه آنها میتواند منجر به سقط یا آسیب به جنین شود.
۲. استفاده از رژیمهای غیرعلمی برای کاهش وزن؛ این کار در دوران بارداری باعث سوءتغذیه مادر و کمبود مواد مغذی حیاتی برای رشد جنین میشود.
۳. سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار (دود دست دوم)؛ نیکوتین و مواد سمی سیگار با کاهش اکسیژنرسانی، رشد جنین را مختل میکنند و خطر زایمان زودرس را افزایش میدهند.
۴. مصرف مشروبات الکلی حتی کم؛ مصرف الکل در دوران بارداری میتواند منجر به اختلالات رشد جنین، ناهنجاریهای صورت، مشکلات قلبی و مغزی و مشکلات یادگیری در آینده شود. سندرم الکل جنینی (FAS) یکی از عوارض عمده مصرف الکل در بارداری است. به گفته متخصصان، حتی مصرف مقدار کم الکل هم برای جنین مشکلآفرین است.
۵. مصرف مواد مخدر یا داروهای روانگردان؛ اعتیاد مادر با اعتیاد نوزاد به دنیا ختم میشود و رشد سیستم عصبی او را دچار اختلال میکند.
۶. بیتوجهی به معاینات دورهای و سونوگرافیهای ضروری بارداری؛ این معاینات برای شناسایی بهموقع مشکلات جنینی و حفظ سلامت مادر حیاتی هستند.
۷. فعالیتهای بدنی شدید یا ورزشهای پرخطر بدون نظر پزشک؛ ورزشهای سنگین یا پرریسک میتوانند منجر به آسیب رحم یا زایمان زودرس شوند.
۸. مصرف بیش از حد کافئین (قهوه، چای، نوشابههای انرژیزا)؛ دوز بالای کافئین میتواند خطر سقط یا وزن کم هنگام تولد را افزایش دهد.
۹. مصرف مواد غذایی ناسالم؛ خوردن غذاهای ناسالم مثل فستفودهای پرنمک و چرب، احتمال مسمومیت غذایی و ابتلا به عفونتهای مختلف را بالا میبرد.
۱۰. مصرف غذاهای خام و نیمپز؛ مصرف گوشتهای خام، نیمپز، تخممرغ خام و شیر غیرپاستوریزه میتواند خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی را افزایش دهد که میتواند به عفونتهای جدی و زایمان زودرس و حتی سقط جنین منجر شود.
۱۱. استفاده از رنگهای موی شیمیایی یا مواد آرایشی غیرمجاز در سهماهه اول بارداری؛ برخی ترکیبات شیمیایی از راه پوست جذب میشوند و برای جنین مضرند.
۱۲. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی؛ تماس با مواد شیمیایی مثل حشرهکشها، رنگهای صنعتی، تینر، مواد ضدعفونیکننده و شویندههای خانگی میتواند بر رشد جنین تأثیرات منفی بگذارد و خطر نقصهای مادرزادی و مشکلات عصبی را به دنبال داشته باشد.
۱۳. بوتاکس و تاتو؛ تزریق فیلرها یا ژلها و نیز بوتاکس یا همان سم بوتولونیوم در دوران بارداری ممنوع است و پزشکان همواره در این خصوص هشدار میدهند.. چون بوتاکس یک داروی تزریقی است که از سم خالصشده بوتولینوم تولید میشود. دکتر طاهره لباف، متخصص زنان و زایمان در این باره به همشهریآنلاین میگوید: تزریق بوتاکس در دوران حاملگی ممکن است عوارضی از جمله زایمان زودهنگام، کاهش وزن جنین در هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشد. دلیلش هم ساده است؛ بوتاکس یک نوع سم است و تزریق آن در دوره بارداری به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
حتی کاشت ناخن و رنگ مو و همچنین انجام کارهایی مثل تاتو هم در دوران بارداری توصیه نمیشود. نه تنها توصیه نمیشود، مؤکدا منع دارد. به گفته دکتر لباف، اگر خانمی قبل از بارداری یا پایان سه ماهه اول بارداری بوتاکس تزریق کرد بدون اینکه از بارداری خود خبر داشته باشد، خطر کمی جنینش را تهدید میکند. چون با یک دوز تزریق زیر پوستی، بوتاکس وارد سیستم گردش خون نمیشود و معمولاً اثری بر جنین ندارد. اما توصیه این است که زنان باردار و همچنین زنان شیرده این کار را نکنند.
۱۴. قرار گرفتن در محیطهای پراسترس؛ استرس شدید، میتواند با تأثیر بر سطح هورمونها و سیستم ایمنی بدن، سلامت جنین را تحت تأثیر قرار دهد و خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.
۱۵. مصرف خودسرانه داروها؛ مصرف داروهایی که به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف میشوند، میتواند به جنین آسیب برساند. برخی داروها ممکن است باعث نقصهای مادرزادی یا مشکلات رشد شوند. همیشه قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
۱۶. عدم استراحت کافی و بیخوابی مکرر؛ خواب ناکافی باعث اختلال در ترمیم سلولی، افزایش فشار خون و زایمان زودرس میشود.