ایران

ساخت تالار عروسی بر فراز غار هوتو: پایکوبی مهمانان بر سقف محوطه باستانی ساسانی

به گزارش اول فارسی به نقل از  ایلنا ، ساخت یک سالن عروسی بر فراز غار باستانی هوتو و کمربند در مازندران، منجر به توقف کاوش‌های باستان‌شناسی و نابودی آثار دوره ساسانی شده است. این غار و محوطه باستانی که قدمت آن به دوره پیش از تاریخ و ژوراسیک می‌رسد، اکنون شاهد پایکوبی مهمانان بر سقف محوطه باستانی و محل زندگی انسان‌های نخستین است.

تاریخچه کاوش و اهمیت غار هوتو – کمربند

 

غار هوتو و کمربند از نظر باستان‌شناسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اولین کاوش‌های باستان‌شناسی در این محل توسط کارلتون استیونز کان، استاد دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا، در دهه ۱۹۵۰ انجام شد. این کاوش‌ها در ادامه در دهه ۲۰۱۰ توسط علی ماهفروزی، باستان‌شناس ایرانی، پیگیری شد، اما پس از آن، مطالعات باستان‌شناسی در این غار متوقف و محل به حال خود رها شد. این غار حاوی دو اسکلت انسانی متعلق به دو زن است که احتمالاً توسط دکتر کارلتون به آمریکا منتقل شده‌اند.

سرنوشت تلخ محوطه ساسانی و دخالت‌های خصوصی

متاسفانه رهاشدگی غار هوتو – کمربند به همین جا ختم نشده است. محمد عظیمی، مدیر انجمن حامیان میراث فرهنگی «هوتو»، در گفتگو با ایلنا اعلام کرده است که درست بالای تپه‌ای که غار هوتو در آن قرار دارد و حاوی آثار دوره ساسانی بوده، یک سالن عروسی ساخته شده است. این ساخت و ساز منجر به نابودی کامل آثار ساسانی موجود در این محوطه برای همیشه شده است.

عظیمی همچنین از وضعیت ناگوار واگذاری‌ها در این مجموعه باستانی و مجموعه گوهرتپه مازندران خبر داد. وی اذعان داشت که محوطه بالای غار هوتو دارای مالک خصوصی شده و اسناد آن نیز در اختیار اوست. او همچنین ادعا کرد که ناظر پروژه باستان‌شناسی غار هوتو خود عضو هیئت مدیره همان شرکت تعاونی بوده که فضای بالای غار هوتو در اختیار آن شرکت قرار داشته است و اسناد این ادعا در اداره تعاون شهرستان بهشهر مازندران موجود است.

بی‌توجهی به میراث جهانی و فقدان حفاظت

مدیر انجمن حامیان میراث فرهنگی «هوتو» تأکید کرد که غار هوتو نه پایگاه میراث فرهنگی دارد و نه از حفاظت درستی برخوردار است. این در حالی است که این منطقه، شامل سلسله‌ای از غارهای شرق مازندران از جمله غار التپه، غار هوتو و کمربند، محوطه تاریخی گم چال، تپه چهل دین، و دیگر غارها، که همگی به دوران پیش از تاریخ تعلق دارند، در وضعیت نامناسبی قرار گرفته‌اند و از نظارت و حمایت شایسته‌ای برخوردار نیستند.

عظیمی هشدار داد که در صورت ادامه این بی‌توجهی، این آثار ارزشمند نیز همانند غارهای هوتو و کمربند، با دست‌اندازی سودجویان و افراد غیرمتخصص، تخریب خواهند شد. او پیشنهاد کرد که این غارها، به همراه محوطه گوهرتپه و روستای ساسانی کوسان، به عنوان یک مجموعه بی‌بدیل لایق ثبت جهانی هستند. برای دستیابی به این هدف، تعیین حریم، خلع ید از حریم آثار تاریخی، ایجاد پایگاه ملی و تداوم کاوش توسط باستان‌شناسان آگاه ضروری است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا