آشپزی

طرزتهیه شامی پوک به روش گیلانی ها

شامی پوک که بهش شامی لپه ام می گن، یه عضو همیشگی سفره‌های سنتی ایرانیه که همیشه یه جوری برای همه آشنا بوده.

بافت سبک و تردش، طعم معطر ادویه‌ها، و صدای خرت خرت موقع گاز زدنش آدم رو می‌بره به حال‌و‌هوای خونه‌ی مادربزرگا. این شامی با ترکیب گوشت و لپه پخته‌شده، بعد از سرخ شدن، حالت پوک و سبک خاصی پیدا می‌کنه که باعث شده اسمش بشه «شامی پوک».

این از اون غذاهاییه که هم به شکل نونی با نون سنگک و سبزی می‌چسبه، هم کنار برنج یا حتی به شکل ساندویچ با گوجه و خیارشور می‌تونه یه وعده‌ی کامل بسازه. اگه علاقه‌مندید، می‌تونید دستور کتلت یا شامی شمالی رو هم ببینید؛ چون شبیه به شامی، ولی هرکدوم با حال‌وهوای خودشون.

شامی پوک پر از پروتئین حیوانی و گیاهیه که اون رو به یه وعده کامل برای بچه‌ها و ورزشکارها تبدیل می‌کنه اما کسایی که کلسترول بالا دارن باید در مصرفش زیاده‌روی نکنن. برای سبک‌تر شدنش هم می‌تونید از گوشت بوقلمون استفاده کنید یا توی فر بپزید.

مواد لازم

۳۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده گوسفندی یا مخلوط
150 گرم لپه
2 عدد تخم‌مرغ
2 عدد پیاز بزرگ
2 حبه سیر
1 قاشق چایخوری زردچوبه
½ قاشق چایخوری فلفل سیاه
نمک به میزان لازم
دارچین- (اختیاری)
½ قاشق چایخوری پودر گل محمدی- (اختیاری)
روغن سرخ‌کردنی به میزان لازم

طرزتهیه شامی پوک

طرز تهیه شامی پوک

آماده کردن لپه

لپه‌ها رو از شب قبل یا حداقل ۶ ساعت قبل توی آب سرد خیس بدید تا نفخشون گرفته بشه. اگه زمان ندارید، می‌تونید با چند بار جوشوندن و آبکش‌کردن این کار رو سریع‌تر انجام بدید.

لپه‌های خیس‌خورده رو با کمی آب و یک قاشق چای‌خوری زردچوبه بپزید تا کاملاً نرم بشن ولی له نشن. بعد از پخت، لپه‌ها رو آبکش کنید و بذارید خنک بشن. مهمه که رطوبتش کاملاً گرفته بشه.

پیازها رو پوست بگیرید، رنده ریز بزنید و آبش رو کامل بگیرید تا مواد شامی شل نشه.سیرها رو هم رنده کنید یا له کنید.
گوشت، لپه پخته، پیاز، سیر و ادویه‌ها (نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین، گل‌محمدی) رو داخل غذاساز یا چرخ‌گوشت بریزید و تا حدی که کاملاً یک‌دست و خمیری بشه، چرخ کنید.
اضافه‌کردن تخم‌مرغ

مواد رو بریزید توی کاسه. تخم‌مرغ‌ها رو دونه‌دونه اضافه کنید و با قاشق یا دست ورز بدید.تخم‌مرغ به بافت کمک می‌کنه ولی اگه مواد خیلی شل بود، تخم‌مرغ دوم رو نصفه بریزید یا از آرد نخودچی کمک بگیرید.

مخلوط آماده‌شده رو حداقل ۳۰ دقیقه در یخچال استراحت بدید. این کار باعث می‌شه انسجام بهتری پیدا کنه و هنگام سرخ‌کردن وا نره.

کف دست رو چرب کنید و از مایه گلوله‌هایی بردارید. هر گلوله رو به شکل بیضی یا دایره فرم بدید و وسطش با انگشت یه سوراخ کوچیک ایجاد کنید تا موقع پخت حرارت به مرکز برسه و خوب بپزه.

تابه رو روی حرارت متوسط داغ کنید و مقداری روغن بریزید. شامی‌ها رو یکی‌یکی بچینید و بذارید تا هر طرف‌شون حدود ۵ تا دقیقه سرخ بشه و رنگ طلایی به خودش بگیره. بعد برشون گردونید.

بعد از سرخ‌کردن، شامی‌ها رو روی دستمال آشپزخانه یا کاغذ روغنی بذارید تا روغن اضافی‌شون گرفته بشه.شامی‌ها رو داغ داغ با نون سنگک، سبزی خوردن، ماست چکیده یا ترشی سیر سرو کنید. البته ترکیبش با آب‌لیموی تازه فوق‌العاده‌ست!

طرزتهیه شامی پوک

نکات و فوت و فن ها

استفاده از چرخ‌گوشت یا غذاساز:

برای اینکه شامی پوک بافت نرم و یک‌دست داشته باشه، مواد حتماً باید دوبار چرخ بشن یا با غذاساز کاملاً پوره بشن. حتی ذره‌ای لپه‌ی درشت باعث پاره‌شدن شامی‌ها موقع سرخ‌کردن می‌شه.

چرا وسط شامی سوراخ می‌ذاریم؟

این کار نه فقط برای فرم سنتی شامی پوکه، بلکه باعث می‌شه حرارت به مرکز نفوذ کنه و شامی کامل بپزه و خام نمونه.

استفاده از ادویه خاص:

ادویه گل‌محمدی یا دارچین (به مقدار خیلی کم) رایحه‌ای سنتی و خاص به شامی می‌ده. می‌تونید به دلخواه کمی پودر زیره یا جوز هندی هم امتحان کنید.

شامی نرم و پوک:

اگه می‌خواین شامی‌هاتون خیلی نرم و پوک دربیاد، فقط کافیه زمان استراحت مواد رو رعایت کنید و تخم‌مرغ رو متعادل اضافه کنید. از آرد یا موادی مثل سیب‌زمینی پرهیز کنید، چون شامی رو به کتلت نزدیک می‌کنه.

قابلیت فریز شدن:

شامی‌های سرخ‌نشده رو می‌تونید فرم بدید، روی سینی بچینید، فریز کنید و بعد توی کیسه فریزر نگهداری کنید. فقط موقع استفاده، بدون یخ‌زدایی مستقیماً توی روغن نیمه‌داغ سرخ کنید.

عضو کانال تلگرام اول فارسی شوید
عضو کانال واتساپ اول فارسی شوید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا